İş

Kritik ABD istihdam raporu, Caixin anketinde sürpriz, yerli imalatta daralma: Piyasalarda neler oluyor?

Investing.com – ABD Çalışma Bakanlığı’nın yakından izlenen aylık istihdam raporu bugün ekonomik takvimde yayınlanacak ve verilerin Fed’in gelecekteki faiz kararlarını etkilemesi bekleniyor. Bu arada özel bir anket, Çin’in fabrika faaliyetlerinin Ağustos ayında şaşırtıcı bir şekilde arttığını, Pekin’in ise ülkenin sarsılan ekonomisini canlandırmaya yardımcı olmak için yeni önlemler aldığını gösterdi. Yurt içi imalat sektöründe ivme kaybının devam ettiği görülüyor. İstanbul’da enflasyon arttı.

1. Vadeli kontratlar önemli işler raporu öncesinde yükselişte

Yatırımcılar Wall Street’te kaybedilen bir Ağustos’u sindirmeye çalışırken tarım dışı istihdam raporunu bekliyorlar. ABD hisse senedi vadeli kontratları yükselişte.

Dow%0,3 S&P 500%0,3 ve Nasdaq 100Yüzde 0,2 arttı.

Wall Street’teki tüm önemli endeksler Ağustos’ta kayıp yaşadı; geniş tabanlı S&P 500ve teknoloji yüklü Nasdaq Kompozit Şubat ayından bu yana ilk aylık düşüşünü kaydetti. Perşembe günü 30 paylaşım Dow Jones Endüstriyel Ortalaması%0,5 ve S&P 500 %0,2 kayıpla NasdaqYüzde 0,1 oranında değer kazandı.

Bu hareketler öncesinde ekonomik veriler, Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksinin Temmuz ayında yıllık bazda beklendiği gibi arttığını gösteriyordu. Önceki aya kıyasla PCE’nin sabit kalması fiyat baskılarında potansiyel bir azalmaya işaret ediyor.

Bu arada hane halkı harcamalarının oranının da artması, son dönemde faizlerdeki artışa rağmen ekonomideki genel direncin devam ettiğini gösteriyor.

Rakamları takip eden yatırımcılar çoğunlukla Fed’in bu ay sonundaki toplantısında borçlanma maliyetlerini değiştirmeyeceği yönündeki beklentilere bağlı kalıyor. Investing.com’un Fed Oranı İzleme AracıRapora göre Fed’in federal fon faizi hedef aralığını yüzde 5,25 ile yüzde 5,50 arasında tutma ihtimali dün yüzde 90’dan bugün yüzde 88’e düştü.

2. Tarım dışı istihdam verileri gelecek

Bugün ABD ekonomik takviminde ağustos ayı istihdam raporu var.

Temmuz ayında 187.000 kişiyi işe alan ekonomistler tarım dışı istihdamay boyunca 170.000 kişi arttı, ortalama saatlik kazançÖte yandan büyümenin aylık bazda hafif bir düşüşle %0,3’e gerilemesini bekliyor.

Dünyanın en büyük ekonomisinde işsizlik oranıBeklenti ise herhangi bir değişiklik olmadan %3,5 düzeyinde kalması yönünde.

Bu hafta açıklanan diğer veriler ABD istihdam piyasasının sıkı da olsa yavaşladığına dair bir tablo çiziyor. Fed, ekonomik aktiviteyi tehdit edecek düzeyde olmasa da bu soğumanın devam ettiğine dair daha fazla gösterge arayacak.

İşgücü talebinin ve fiyat artışının azaltılması, Fed’in uzun süredir devam eden faiz artırım kampanyasının önemli bir ayağını oluşturuyor ve politika yapıcılar bu eğilimlerin enflasyonun %2 hedefine yaklaşmasına yardımcı olabileceğini umuyor.

Yakında faiz artırımı döngüsünden geri adım atmaya başlayabileceği öngörülerine rağmen, Fed’in bu ayki toplantısından sonra ne yapacağı hâlâ belirsiz.

İstihdam raporu bu soruyu bir dereceye kadar açıklığa kavuşturabilir.

3. Çin’in imalat faaliyeti Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde arttı

Caixin PMI araştırmasına göre Çin fabrika faaliyetleri Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde büyüdü. Üreticiler yeni siparişlerdeki artıştan destek aldı.

Caixin imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ağustos ayında 51 puan alarak 49,3 tahminlerini ve geçen ayki 49,2 fiyatını geride bıraktı. Caixin PMI Şubat ayından bu yana en yüksek fiyatına ulaşırken, 50’nin üzerindeki seviye genişlemeye işaret ediyor.

Çin hükümetinin sağladığı nakit teşvikler sayesinde yerel talebin karşılanması, ihracata yönelik işlerdeki zayıflığın telafi edilmesine yardımcı oldu.

Ancak Caixin verileri Perşembe günü resmi PMI olan 49,7 ile çelişerek daralmaya işaret etti.

Pekin, ülkenin salgın sonrası toparlanma sürecini canlandırmak için daha güçlü önlemler alması yönünde artan çağrılara kulak vermek zorunda kaldı. Cuma günü yetkililer, yerel para birimini ve sıkıntılı durumdaki emlak sektörünü desteklemek için yeni adımlar attı.

4. Lululemon ( LULU) hisseleri üçüncü çeyrekteki olumlu yorumların ardından yükselişe geçti

Lululemon’un Kuzey Amerika’daki güçlü talep sayesinde üçüncü çeyreğe “sağlam bir başlangıç” yaptığını söylemesinin ardından ABD ön piyasasında hisseler yükseldi.

Spor giyim şirketinin ikinci çeyrek sonuçlarını açıklamasının ardından hisse senedi başlangıçta dalgalı bir seyir izledi. Sonuçlara göre, Kuzey Amerika’daki satışlar %11 arttı ancak bu artış, Çin’deki çeyrekten çeyreğe daha yavaş olan gelir artışıyla dengelendi.

Pek çok perakendeciyi etkileyen, müşterilerin temel olmayan ürünlere yaptığı harcamalardaki son düşüşe rağmen, Vancouver merkezli küme, tüketici davranışında herhangi bir değişiklik görmediğini söyledi. İcra Komitesi Lideri Calvin McDonaldKarların ardından analistlerle yaptığı toplantıda alışveriş yapanların okul, kırtasiye ve sonbaharın ilk ürünlerine de “iyi tepki verdiğini” söyledi.

Lululemon, diğer spor giyim üreticilerinin ikinci yarıda benimsediği daha temkinli görünümün aksine, tüm yılın gelir ve kar beklentilerini artırdı.

5. Petrol iki haftalık serisini kırmaya hazırlanıyor

Petrol fiyatları, OPEC kümesinin üretim kesintilerini yıl sonuna kadar uzatacağı iyimserliğiyle haftalık kar kaydetmeye devam etti.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, dün Moskova’nın OPEC+ ile arzı daha da kısmak için yeni bir anlaşmaya vardığını ve önümüzdeki hafta üretimdeki daha fazla kısıntı için ana sınırları belirleyeceğini söyledi.

Bu kesintiler, Rusya ve Suudi Arabistan’ın devam eden arz kesintilerine ek olarak muhtemelen yılın geri kalanında daha sıkı bir arz görünümüne işaret edecek.

WTIYüzde 0,8 artışla 84,30 dolardan işlem görüyor brent %0,7 artışla 87,47 dolara yükseldi. Her iki kontrat da bu hafta %3’ten fazla artış göstererek iki haftalık kayıp serisini kırdı.

6. İstanbul’da enflasyon yükselirken imalat sektörü ivme kaybetmeye devam ediyor

Yurt içinde İstanbul Sanayi Odası (İSO), üretim sektörüAğustos ayı faaliyet verilerini yayınladı.

İSO açıklamasına göre imalat PMI Ağustos ayında 49,00 olarak gerçekleşti ve üst üste ikinci ay 50,00 eşiğinin altında kaldı. Türkiye imalat branşındaki ivme kaybının devam ettiğini gösterdi.

Ankete katılan firmalar ağustos ayında yeni sipariş almakta zorlandıklarını ve yeni işlerdeki azalmanın önceki aya göre hızlandığını bildirdi.

diğer taraftan Paylaşılan farklı bilgilere göreİstanbul’da enflasyon yükseldi.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) İstanbul’daki perakende fiyat hareketlerini gösteren İstanbul Ücret Ücret Endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 8,80, toptan eşya fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları Endeksi ise 6,65 arttı %.

Geçen yılın aynı ayına göre değişim oranı 1995 bazlı Geçim Ücreti Endeksi’nde yüzde 74,17, Toptan Eşya Fiyatları Endeksi’nde ise yüzde 66,18 oldu.

Bu bilginin başlığı şişirmeEkonomistler yıllık enflasyonun bir önceki aydaki yüzde 47,83 seviyesinden Ağustos ayında yüzde 56,37’ye yükseleceğini düşünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu