Sağlık

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Psikososyal Destekle Depremzedelerin Yüreklerindeki Yaraları Sarmaya Çalışıyor

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye’yi sarsan büyük depremin ardından “Psikososyal Destek” sağlamak için sahada çalışmalarını sürdürüyor. İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür ile Malatya’ya giden grup, manevi ilk yardım takviyesi yapmak ve depremzedelerin yüreklerindeki yaraları sarmak için çalışıyor.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Psikososyal Koruma Tedbir ve Krize Müdahale Ekibinde yer alan 102 kişilik gönüllü Rehber/Psikolojik Danışman grubu ile psikososyal güçlendirme çalışmaları başlatılmıştır. Malatya Niyazi Mısri Sosyal Bilimler Lisesi’ne yerleşen gruplar, öncelikle sahadaki acil ihtiyaçları belirleyerek iş birliği sistemlerini kurdu. Gereksinimlerin ana amaçlarını belirledikten sonra grup; İzmir’de görev yapan Milli Eğitim Bakanlığı Psikososyal Temel Çalışmalar Koordinatörü Cevahir Çakır ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür koordinatörlüğünde yapılacak çalışma için plan oluşturdu. 10’ar kişilik ekipler halindeki manevi danışmanlar, deneyimlerini tüm küme ile paylaştılar ve oluşturulacak yol haritasında taraf oldular. Ekip, ilk olarak Şeker Fabrikası, Büyükşehir Belediyesi Fuar Alanı ve Niyazi Mısri Sosyal Bilimler Anadolu Lisesi’nde kurulan çadırlarda yaşayan depremzedeler için çalışmalar yaptı. Ertesi gün belirlenen alanlarda bulunan tüm depremzedelerin çadır ve odaları ziyaret edilerek manevi ilk yardım hizmeti verildi. Grup, hayati ihtiyaçlarının yetkililere iletilmesi, gelen yardımların sınıflandırılması ve depremzedelere ulaştırılmasında da sorumluluklar üstlendi.

Grup çalışmaları ve bireysel toplantılar için 12 çadır kuruldu

Depremzedelerin manevi ilk yardım hizmetlerine erişimini sağlamak amacıyla Psikososyal Güçlendirme Küme Çalışmaları ve Bireysel Görüşmeler için 12 çadır hızla hazırlandı. Ertesi gün Psikososyal Güçlendirme Küme Çalışmaları 3-6, 7-11, 12-18 yaş gruplarına farklı hizmetler vermeye başladı ve bireysel görüşmeler randevu sistemine bağlandı. Çadır ziyaretlerinde yakınlarını kaybeden ya da manevi desteğe ihtiyaç duyduğu tespit edilen kişiler, bireysel görüşmelere ve grup çalışmalarına yönlendirildi. Fuar alanında 1.000 kişilik konferans alanında çocuklar için dans, şarkı söyleme, yüz boyama, toplu fotoğraf çekimi vb. Pek çok etkinlik planlandı ve psikososyal pekiştirme kümesi etkinliklerine katılmayı bekleyen çocuklar için alternatif bir etkinlik alanı oluşturuldu. İlk günlerde bu etkinliklere katılmaktan çekinen çocuklar ve aileleri, etkinliklerin başlamasının ardından çadırların önünde kuyruk oluşturarak etkinlikleri gerçekleştiren ruhani danışmanlarla güçlü bir bağ kurdu.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür de grup çalışmalarında gruba destek oldu. Hayati ihtiyaçlar kadar manevi ihtiyaçların da değeri olduğunu vurgulayan Yentür, “Psikososyal Destek Eylem Planı” sayesinde bölgede depremzedeler, öğrenciler, öğretmenler ve velilere yönelik yürütülen psikososyal destek çalışmalarına büyük önem verdiklerini söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu